Всё об охоте в Харьковской области
Вход на сайт
Логин:
Пароль:
Поиск
Наш опрос
Оцените наш сайт
1. Отлично
2. Хорошо
3. Неплохо
Всего ответов: 69
Друзья сайта
Статистика
[ Обновленные темы · Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: vasyaka  
Форум охотников » Общий раздел » На привале » Замітки для мисливців (Початківець на полюванні має знати деякі поради)
Замітки для мисливців
amurДата: Вторник, 24.08.2010, 22:08 | Сообщение # 1
Пресс секретарь сайта
Группа: Стрелок
Сообщений: 417
Страна:Украина
Город:Чугуев
Статус: Offline
Замітки для мисливців

Початківець на полюванні має знати деякі поради, щоб його відпочинок був удалим.

Одяг та взуття: Відправляючись на полювання, потрібно вдягтися по сезону. Одяг має бути легким і не стискати рухи мисливця. В літній період бажано одягти гімнастерку або піджак захисного кольору (хакі) з двома нагрудними кишенями для зберігання, головним чином, мисливських документів, які не слід забути туди покласти.

- Підійдуть будь-які легкі брюки. При походах по великій траві краще обрати широкі штани, вдягнувши їх на чоботи і затягти шнурками, щоб роса могла стікати поверх чобіт. Для полювання у заплавах річок, болотах з високою осокою чи в колючих кущах на штани слід нашити наколінники із міцної тканини, щоб швидко їх не прорвати чи порізати.

- Панама або кашкет також обов’язково захисного кольору, з великим козирком, що захищає очі від сонця. Можна одягати звичайну кепі, але в цьому випадку прикривати її маскувальною сіткою, яку легко виготовити з марлі, забарвленою в сіро-зелений колір. Виготовляючи таку сітку, слід виходити з розрахунку, щоб вона одночасно була і так званим «накомарником», тобто що оберігає від комарів і москітів.

– Для літнього полювання по водоплавному птахові гімнастерку, сорочку, брюки і панаму краще всього виготовити з маскувального плащ-намету. Такий костюм буде маскуванням і майже не намокає під час дощу.

- Необхідно пам’ятати, що на полюванні ходити доводиться багато. Тому головна увага повинна приділятися взуттю. Важливо, щоб ногам було легко і вони були убережені від пошкоджень.

- У спекотну погоду можна вдягти старі черевики, спортивні кеди та ін., головне, щоб взуття не стискало ноги. Для літнього бродового полювання по пернатій дичині кращим взуттям є поршні. Вони найбільш практичні, оскільки легкі, міцні, добре оберігають ноги від пошкоджень і укусів змій, і цілком доступні до виготовлення самим мисливцем. Виготовляються поршні із звичайної сиром’ятної шкіри, добре просоченої дьогтем або риб’ячим жиром. Перед полюванням їх варто добре розмочити, щоб вони не терли ноги, а повернувшись – промити й висушити. Перед тим як вдягти, в них варто покласти небагато сіна, а на ноги вдягти шерстяні шкарпетки або портянки. Вони ефективні у будь-яку пору року, адже звичайні шкарпетки швидко рвуться і досить часто натирають ноги.

– Деякі мисливці вважають за краще на бродове полювання одягати гумові чоботи з халявами вище за коліна, гадаючи, що таке взуття найбільш збереже здоров’я і сили. Але вони дуже помиляються. Більше всього стомлюють мисливця такі чоботи, оскільки вони важкі, до ніг абсолютно немає доступу повітря, що сприяє сильному потінню ніг, веде до натирання і т.п.

.

Спорядження: До нього, головним чином, відноситься: зброя, патронташ, рюкзак, мисливська сітка.

- Зброю варто покласти у м‘який чохол, що є зручним і безпечним для носіння. Крім того, не слід забувати й про документи: дозвіл та номера на рушницю.

- Патронаш має бути легким, не заважати рухам мисливця і зберігати патрони від дощу. Зручним буде патронаш із двох сумок, кожна з яких на 10 патронів із закриваючими кришками.

– Рюкзак має бути неважким, але містким, не протікати і мати не менше двох зовнішніх карманів для дрібних речей. Примітивний рюкзак може бути зшитий з будь-якого мішка, до нижніх кутів якого прив’язують або пришивають кінці широкої тасьми, ременя і т.д.

- Для носіння дичини досить зручною є мисливська сітка. Виготовляється із міцної шовкової чи капронової нитки. Сітку носять на тонкому ремні. Дичина в ній досить добре провітрюється.

Кожен мисливець обов’язково повинен мати мисливський ніж та сокирку. Вони потрібні для будь-якого полювання, незалежно від пори року.

- Ніж має бути гостроконечним і добре нагостреним. Його краще носити в кармані або ж на поясі, з лівого боку за карманом брюк.

- Сокирка – невелика, легка й гостра – потрібна для будівлі намету, для сухого дерева та ін. потреб. Вона не повинна бути більшою за 35 см, адже носиться у рюкзаку. Щоб не порізати речі на лезо сокирки надівають чохол.

При полюванні з лягавим собакою треба мати свисток.

- Фляга: найкраще взяти алюмінієву військового зразка, місткістю 0,75 л. Для зручності носіння її варто покласти в мішечок з тканини.

Захист від комарів: незабудьте прихопити декілька флакончиків спрею чи крему, асортимент яких досить великий у супермаркетах чи аптеках.

- Допомагає позбавитися комарів такий старий метод, як димокур. Це вогнище, на яке кладуть гнилючки, сире листя, траву, що дає багато диму. Вогню не дають розгорітися підкладаючи час від часу сирий матеріал. Його розводять в десяти кроках від мисливців з розрахунком, щоб дим наносило на них. Сидіти у диму не досить приємно, але краще, ніж постійно відганяти від себе комарів. Якщо вирішили скористатися таким способом не забувайте про правила пожежної безпеки. Тому у спекотну погоду краще такий метод не використовувати.

- Існує ще один радикальний спосіб – на 10-15 хв. покласти частину одягу на мурашник. Мурашки залишають на тканині частину секретів своїх залоз. Звільнений від мурашок одяг буде відганяти комарів протягом 3-4 годин.

Аптечка: Її вага не повинна перевищувати 300 г. До неї варто покласти йод, нашатирний спирт, настій валер’янки, будь-який антибіотик, таблетки від болю голови та шлунку, но-шпу, 2 стерильні бинти, пакетик вати, резиновий джгут. Валідол, засоби від опіків мисливці зазвичай беруть без нагадування.

Обід: Кожен мисливець знає: полювання без ситного обіду – не полювання. Тому із здобутої дичини необхідно приготувати смачну страву.

Наприклад, мисливська юшка. Потрібно: гарний шматок дичини, часник, морква, цибуля, картопля, сіль, перець. У киплячу воду кладемо підготовлене м’ясо, через 30-40 хв. часник, моркву, цибуля та картоплю. Добавляємо спеції і готуємо ще 30 хв. Перед подачею, за традицією, в неї вливають чарку горілки. Проте в таку спеку, як цього року, оковитою не варто зловживати, інакше ваш відпочинок може мати зовсім неприємні наслідки.

І насамкінець, пам’ятайте:плануючи виїзд, кожний мисливець повинен зважити свої фізичні можливості, вік і стан здоров’я з погодними умовами, характером майбутнього полювання і його можливими труднощами.

Л.Гнатенко, прес-секретер ПОУЛМГ

 
Форум охотников » Общий раздел » На привале » Замітки для мисливців (Початківець на полюванні має знати деякі поради)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: